Når Sverige de nationella klimatmålen?
Naturvårdsverket bedömer att varken det långsiktiga målet till 2045 eller etappmålen till 2030 och 2040 kommer att nås med nu beslutade styrmedel.
Naturvårdsverket gör varje år en omfattande analys av Sveriges förutsättningar att nå klimatmålen. Den senaste analysen färdigställdes i april 2025 i Naturvårdsverkets underlag till regeringens och klimatredovisning.
Klimatutsläppen minskar, men mer krävs för att nå klimatmålen
De territoriella klimatutsläppen i Sverige har minskat och fortsätter minska i scenariot med beslutade styrmedel som Naturvårdsverket tar fram tillsammans med flera andra svenska myndigheter.
Sveriges utsläpp av växthusgaser var 44,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2023. Jämfört med 1990 har de totala klimatutsläppen (exklusive LULUCF) minskat med 38 procent. Under samma tidsperiod har nettoupptaget i markanvändningssektorn minskat betydligt.
Det finns styrmedel inom Sverige och inom EU som är verkningsfulla och som bidrar till att utsläppen av växthusgaser minskar, både på kort och lång sikt. Men de är inte tillräckliga för att nå något av klimatmålen.
2045-målet nås inte
De totala utsläppen av växthusgaser 2045 hamnar omkring 70 procent lägre jämfört med 1990 i årets scenario med beslutade styrmedel. Det innebär att målet till 2045 inte nås med nuvarande styrmedel och gapet till målet är cirka 21 miljoner ton 2045 utan kompletterande åtgärder. Med fullt nyttjande av kompletterande åtgärder är avståndet cirka 10 miljoner ton. I dagsläget finns beslutade styrmedel som beräknas kunna leda till 1,4 miljoner ton kompletterande åtgärder 2045.
Sverige når inte heller de nationella etappmålen till 2030 och 2040 eller nationella transportmålet i scenariot med beslutade styrmedel.
Scenarioresultaten som presenteras i Naturvårdsverkets underlag till regeringens klimatredovisning 2025 utgår från att viktiga grundförutsättningar som tillförsel av fossilfri el, elnätsutbyggnad, råvaror och andra komponenter, kompetensförsörjning och effektiva tillståndsprocesser kommer på plats. Likaså förutsätter de att beslutade styrmedel och styrmedelsskärpningar behålls över tid.
Om klimatredovisningen 2025
Naturvårdsverket har regeringens uppdrag att ta fram underlag till den årliga klimatredovisningen, som redovisar de viktigaste klimatpolitiska besluten nationellt och på EU-nivå under perioden 1 april 2024 till och med 31 mars 2025. Underlaget omfattar även bedömningar av utsläppsutvecklingen mot de nationella etappmålen år 2030, 2040 och 2045 och Sveriges klimatåtaganden inom EU.
En samlad bedömning av utsläppsutvecklingen har gjorts med hjälp av uppdaterade utsläppsscenarier. Uppdraget har genomförts i samarbete med Energimyndigheten, Jordbruksverket, Sveriges Lantbruksuniversitet, Konjunkturinstitutet, Skogsstyrelsen, Trafikverket, Trafikanalys och Transportstyrelsen.
Naturvårdsverkets underlag till regeringens klimatredovisning 2025
Vill du veta mer om Sveriges klimatmål?
Vill du veta mer om Sveriges klimatmål och även hur de hänger ihop med globala och europeiska klimatmål? I den här presentationen besvarar vi många av de vanligaste frågorna:

Rapportering av scenarier till EU
Sverige ska enligt EU förordning 2018/1999 rapportera scenarier för Sveriges växthusgasutsläpp fram till 2050 vartannat år.
Det senaste scenariot Sverige rapporterade till EU skedde den 15 mars 2023 och beskrivs i rapporten Report for Sweden on climate policies and measures and on projections. EEA sammanställer årligen EU:s medlemsländers scenarier i en rapport, den senaste sammanställningen gjordes i Trends and projections in Europe 2022.
Report for Sweden on climate policies and measures and on projections 2023 (pdf)
Relaterade sidor
Hitta vidare
- Sveriges klimatmål och klimatpolitiska ramverk
- Handlingsplan för att nå Sveriges klimatmål
- Så följer vi upp klimatmålen
- Sveriges del av EU:s klimatmål
- Tre sätt att beräkna klimatpåverkande utsläpp
- Panorama – visuellt verktyg för klimatomställningen
- Avskiljning och lagring av koldioxid (CCS)
- Allmänhetens kunskap och attityder till klimatfrågor